Fogászati kisokos

 

Arcüreg emelés (Sinus lift)

Amikor a felső állcsontban lévő fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, akkor ott nagy mennyiségű csontveszteség lehet a fogak elvesztése után. Egy esetleges implantátum beültetéséhez vékony csont áll rendelkezésre az arcüreg és a szájüreg között a felső hátsó rágófogak esetén, szükség van szájsebészet területén végzett műtétre, jelen esetben csontpótlásra, más szóval sinus liftre.

Ilyen esetben a csontpótló anyag az arcüreg nyálkahártya és a csont közé kerül, és ezután a szájsebészeti beavatkozás után történhet csak meg a felső állcsontba való

Implantátum beültetés

Abban az esetben, ha az arcüreg emelés műtét során csak kis mennyiségű csontpótló anyagot kell behelyezni, akkor van rá esély, hogy a két szájsebészet beavatkozás, a csontpótlás és az implantátum beültetés egyszerre legyen végrehajtva.

Azonban, ha a csontveszteség jelentős, akkor a csontosodás ideje általában fél év, és csak ezután történhet meg a következő szájsebészet beavatkozás, az implantátum beültetése.

Barázdázás

Az őrlőfog felszínén barázdák találhatóak, melyekben a baktériumok képesek megtelepedni, és így fogszuvasodást okozni.Ezeket a mélyedéseket megfelelően tapadó anyaggal lezárják. Preventív beavatkozás

Csontpótlás

Az implantátum beültetése nem lehetséges abban az esetben, ha a csont mennyisége vagy minősége nem elégséges

Esztétikai tömés

Olyan fogszínű tömés, mely fényre kötő tömőanyagból készül. Kisebb és közepes méretű szuvasodás kezelésére alkalmas.

Góckutatás

A szervezetben fájdalom nélkül létrejöhetnek gyulladások, többek között a látszólag épnek tűnő fogak gyökerei körül is. Ezt fogászati gócnak hívjuk. Ezek az immunrendszer gyengítése által megbetegíthetik az egész szervezetet. Röntgenfelvétel alapján diagnosztizáljuk és ezután sikeresen kezelhetők.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés indoka lehet gyulladás vagy sérülés (baleset). A gyökérkezelés során a fogbél-üreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be, amely tartós zárást biztosít. Ha a fog valóban fájdalommentesnek bizonyul, elvégezhető a végleges tömés, vagy felkerülhet a korona.

Híd

A híd segítségével egy vagy több hiányzó fogat fixen lehet pótolni úgy, hogy a szomszédos fogakat preparálják és lenyomat alapján egy egybeöntött fogpótlással kiegészítik, amelyet cementtel rögzítenek

Héj

A szabálytalan formájú, elszíneződött vagy hibás, kizárólag front (metsző és szemfogak) esztétikai helyreállítására szolgáló, vékony, fémmentes, héjszerű ragasztott pótlás

Csontpótlás

Az implantátum beültetése nem lehetséges abban az esetben, ha a csont mennyisége vagy minősége nem elégséges

Harapásemelő

A fogakra lenyomat alapján készített műanyag sín, melyet éjszaka kell hordani, a fogak érintkezésének és ez által azok szorításának megakadályozására Lenyomatvételt követően, mely gyors és fájdalmatlan, a fogtechnikus készíti el

Inlay/onlay

A kezdő szuvasodást csak fogorvosi vizsgálattal lehet felfedezni, az szabad szemmel szinte nem is látható. A szuvasodások kezelése általában esztétikus tömésekkel történik, azonban ha a szuvas részek eltávolításakor túlzottan nagy üreg keletkezik a fogban, akkor már egy hagyományos tömés nem jelent kellő biztonságot , ekkor kerülnek előtérbe a betétek (inlay / onlay).A betét egyfajta tömés, amely a hiányzó fogszövetet pótolja.

Korona

Olyan rögzített fogpótlást jelent, amely beborítja az adott fog teljes látható felszínét. A korona önmagában hiányt nem pótol.

Korona és héj

A legfontosabb különbség a fogra ragasztott két megoldás között, annak kiterjesztése. Míg a korona a teljes fogfelszínt betakarja, addig a héj, legtöbbször csak a látható külső felszínre van felragasztva. Ebből következően a héjhoz jóval kevesebb foganyagot kell eltávolítani, kevésbé kell a fogat megpreparálni, megcsiszolni.

A korona többféle anyagú lehet (fémkerámia, cirkon-kerámia, műanyag), de a héj mindig kerámiából készül.Mindkét megoldás speciális cementtel kerül felragasztásra.Fontos még tudni, hogy koronát a legtöbb (gyakorlatilag minden) esetben tudunk készíteni, héjat viszont csak akkor, ha a fog ép, vagy legalábbis nagyon kis mértékben sérült, vagy tömött.A nagy tömések, szuvasodások esetén nem lehet héjat készíteni, ilyenkor koronával kell betakarni a fogat.A héjak és a koronák is hosszútávú, tartós megoldást jelentenek mind esztétikai, mind funkcionális szempontból.

Panoráma röntgen

Pontos diagnosztikát szolgáló berendezés segítségével egyetlen felvételen valamennyi fog, az őket körülvevő csont, az állkapocsízület és az arcüreg is láthatóvá válik.

Protetika

A protetika a fogpótlás szakterülete. Kevésbé ismert tény, hogy a fogak hiánya ugyanolyan, ha nem komolyabb gondokat okozhat, mint a rossz, helytelenül ápolt meglévő fogak. a hiányzó vagy súlyosan letört fogak pótlása elengedhetetlen.( Részleges-,teéjes-,kombinált fogsor)

A rögzített pótlások fajtái az alábbiak. Fémkerámia hidak, koronák, Fémmentes (cirkónium) hidak, koronák

Resectio

Olyan sebészeti módszer, melynek elsődleges célja a fog megtartása. A fogorvos vagy szájsebész általában, mint utolsó mentőövként nyúl ehhez a műtéti eljáráshoz, azaz mint utolsó lehetőség a fog megtartására.A műtét során az orvos a gyökértömött fog gyökércsúcsi részét, mely feltételezhetően fertőzött eltávolítja. A műtét előfeltétele a körülményekhez képest legtökéletesebb gyökértömés!.

Sinus Lift

Napjainkban rutinszerűen alkalmazott műtéti eljárás, amelynek lényege, hogy ha a felső őrlőfogak tájékára szeretnénk beültetni implantátumot, de hiányzik pár milliméternyi csont, ezt úgy pótoljuk , hogy sebészileg megemeljük az arcüreget és az így keletezett rést feltöltjük csontpótló anyaggal, biztosítva az elegendő mennyiségű csontot egy implantátum szilárd behelyezéséhez.